Afrika Cup is schande voor het voetbal

Heel Afrika stond even stil toen de spelersbus van Togo werd beschoten met machinegeweren. Er vielen negen gewonden en drie doden. De spelers en technische staf van Togo waren dusdanig uit het veld geslagen dat ze uit het toernooi stapten. Van een gehele afgelasting van het evenement wilde de FIFA echter niet weten. Zelfs toen Togo aangaf dat ze toch mee wilde doen, greep helemaal niemand van de voetbalbond in en mocht de regering het oplossen door Togo definitief terug te trekken. De Afrika Cup ging door, drie hoeraatjes voor de FIFA.

Spelers van Togo vlak na het drama

Spelers van Togo vlak na het drama

Als je met dit incident in je achterhoofd gaat kijken naar de Afrika Cup, dan ben je zwaar geschokt. Moest hiervoor alles aan de kant? Hele landen, lijken en gewonden, we stappen er zo overheen voor dit gestuntel. De wedstrijd Mozambique-Benin bijvoorbeeld, die had het grote voetbalpubliek absoluut niet willen missen. Met nog vijf minuten te gaan kon Mozambique namelijk alleen op de doelman af. Die doelman maakte zich vervolgens legendarisch door een verslechterde versie van de schorpioen kick te maken; de koprolraap. Het werkt heel simpel. Je rent op volle snelheid je doel uit, raapt de bal op, maakt een koprol, keert je om en bakt de bal opnieuw. Grote verwarring bij de voorhoede van de tegenstander, het voorkomen van doelpunten was nog nooit zo makkelijk.

Misschien had hij hem beter gewoon kunnen oppakken, maar ach, het oog wil ook wat. Even daarvoor had Mozambique via diezelfde keeper en een verdediger, die zonder reden de bal in zijn eigen doel schoof, Benin aan een 2-0 voorsprong geholpen. Gelukkig was de keeper van Benin ook zo vriendelijk om bij een corner totaal mis te springen en vervolgens nog een doelpunt weg te geven door veel te vroeg uit te komen. Schrijnend om te zien allemaal, want wat op de Afrika Cup gebeurt, zie je zelfs op de Nederlandse amateurvelden niet terug. Aanvallers missen enorme kansen, doelmannen blunderen massaal, verdedigers geven doelpunten weg bij de vleet en het middenveld is eigenlijk bijna overbodig. Slechts enkele teams, zoals Egypte en Ghana, onttrekken zich uit de malaise, maar de rest is dieptriest om te bekijken.

Op het moment dat je dan in ogenschouw neemt dat voor dit soort vreselijke vertoningen topclubs in Europa wekenlang zonder hun topspelers zitten, mag je jezelf als FIFA wel even achter de oren krabben. Is het werkelijk nodig dat de Afrika Cup iedere twee jaar plaatsvindt midden in het voetbalseizoen? Het lijkt mij niet. Het ideale scenario zou zijn is als de Afrika Cup eens in de vier jaar plaatsvindt gelijktijdig met het EK. Of gewoon zoals de Copa America die plaatsvindt in het jaar na het WK. Clubs staan hun spelers met veel plezier af en het is wekenlang feest in Zuid-Amerika en Europa. De FIFA lijkt echter maar niet te willen beseffen dat dit ook gewoon kan met de Afrika Cup. Verplaats het toernooi naar een moment dat niet heel Europa in een beslissende fase van de competitie zit. De belangen zijn te groot om Europese vedettes uit te laten komen tegen veredelde Afrikaanse amateurs. De FIFA wil dit echter, zelfs na een aanslag op een voetbalelftal, niet erkennen en zo blijft de Afrika Cup voorlopig een smet op het voetbal.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter