Afdankertjes van Madrid: op naar de finale

Deze zomer stak Real Madrid zich nog dieper in de schulden. Er werden peperdure spelers gehaald, die hun geld tot op de dag van vandaag niet waard bleken. Madrid vernietigde voor miljoenen aan kapitaal door spelers als Robben, Huntelaar en Sneijder voor een habbekrats te verkopen. Ondertussen staan uitgerekend twee van hen met één been in de CL-finale in Santiago Bernabeu en zijn de sterren uit Madrid uitgeschakeld.

Het vertrek van de Nederlanders is in zowel financieel als sportief opzicht een blunder geweest. Zowel Sneijder als Huntelaar werd gekocht van Ajax voor 27 miljoen euro en mochten voor bijna de helft minder (!) naar verkassen naar Milaan. Robben kostte Madrid 36 miljoen euro, terwijl Bayern München hem voor 11 miljoen euro (!) minder mocht hebben.

De transfers hebben Robben en Sneijder alleen maar goed gedaan. Sneijder is belangrijk in het elftal van Mourinho en genieten veel vertrouwen. Misschien is hij in zijn huidige vorm wel de beste nummer 10 van de wereld. Robben floreert onder Van Gaal; hij verkeert in bloedvorm, is week in week uit belangrijk voor Bayern en lijkt minder last te hebben van blessures dan ooit. Misschien is Robben op dit moment wel de enige speler die nog een beetje in de buurt komt van het buitenaardse niveau van Leo Messi.

De transfers van Madrid geven de club alleen nog uitzicht op het landskampioenschap, hoewel ze in de onderlinge confrontatie met Barça keer op keer de zwakkere blijken. Madrid verstaat niet de kunst om het maximale uit haar spelers te halen.

Benzema, die 40 miljoen kostte, komt niet uit de verf en is zelfs op de bank beland. Kaká, misschien wel de beste speler van de wereld toen hij nog bij Milan voetbalde, is geen schim van zichzelf meer. Kaká is het soort speler waar je een elftal omheen bouwt, dan zal hij je niet teleurstellen. En dat is waarom Madrid nooit én Kaká én Ronaldo had moeten halen.

Terwijl we Benzema en Kaká zien falen, kijk ik met heimwee terug naar de zekerheid van goals van de ouwe rot Ruud, die nu floreert bij HSV. En van Huntelaar die, toen hij het vertrouwen kreeg, veel scoorde.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas