Adidas’ ballen-monopolie onder druk

Een aantal topspelers hebben in de media hun beklag gedaan over de officiële WK-bal, de Jabulani. De bal van Adidas zou “een schande” en “een ramp” zijn voor zo’n groot en belangrijk toernooi. De kritiek is opvallend vaak afkomstig van spelers die gesponsord worden door een ander merk dan Adidas. Worden deze spelers door hun geldschieters gevraagd om Adidas zwart te maken? Of durven door Adidas gesponsorde spelers zich niet kritisch over de bal van hun geldschieter uit te laten?

adidasjabulani

Een overzicht van uitlatingen in de media door voetballers laat zien dat het voornamelijk spelers zijn die door andere merken gesponsord worden die kritisch zijn op de bal:

  • Gianluigi Buffon (Puma): ‘Het is een schande om een WK met zo’n slechte bal te moeten spelen […] De bal is totaal ongeschikt en ik vind het een slechte zaak dat topspelers op zo’n groot podium met zo’n slechte bal moeten spelen.’ (VoetbalPrimeur)
  • Iker Casillas (Reebok): ‘Jabulani is net een strandbal.’ (Goal.com)
  • Van der Vaart (Nike): ‘Het is echt niet normaal hoe die bal zwabbert. Daar kan je echt niet aan wennen.’ (NOS)
  • Julio Cesar (Reusch & Asics): ‘Het is verschrikkelijk. De WK-bal lijkt op een bal die je bij iedere supermarkt kunt kopen.’ (Elf Voetbal)
  • Giampaolo Pazzini (Nike): ‘Het is een ramp. […] Het is niet alleen een probleem voor de keeper, maar ook voor ons als aanvallers. Als een voorzet komt en je springt om te koppen, dan beweegt de bal een halve meter en heb je daardoor slechts een licht contact.’ (VI)
  • Hugo Lloris (Uhlsport & Nike): ‘De WK-bal is een ramp. […] Alle keepers zullen tijdens het WK enorm onder druk staan […] We zullen er allemaal gek van worden. Het vreemde aan deze bal is dat als ze in de lucht zijn, dat ze óf op dezelfde hoogte blijven óf in één keer kunnen dalen.’ (Elf Voetbal)

Tot nu toe hebben we dus allemaal spelers aan het woord gezien die een bepaald belang bij de kritiek zouden kunnen hebben. Hun sponsoren zullen ongetwijfeld balen van het monopolie van Adidas bij de grote toernooien. Zowel bij de Champions League, het EK en WK levert de Duitse producent de officiële bal. Het is niet ondenkbaar dat andere merken bezig zijn met een campagne om hun concurrent Adidas zwart te maken.

Adidas op haar beurt verdedigt de bal en wijst op de testresultaten die door een universiteit zijn uitgevoerd. Volgens Adidas is de Jabulani de beste bal ooit. Maar wat is nou waar? Is de bal echt zo slecht als de kritiek doet vermoeden? Of is het gewoon een hele goede bal zoals Adidas beweert?

Kaká is één van de weinigen die zich uitgesproken heeft ten goede van de bal: ‘Ik heb een goed gevoel met de bal.’ Maar Kaká’s oordeel hoeven we niet al te serieus te nemen. Hij is namelijk de hoofdrolspeler in de introductiecampagne van Adidas van de Jabulani, zoals de bal heet. Ook bij eerdere toernooien, toen de toenmalige bal van Adidas kritiek kreeg, werd de bal verdedigd door Zidane en Beckham – niet geheel toevallig boegbeelden van het merk in die tijd.

Het interessant om te kijken wat Xavi, de spelverdeler van Barça meldt over de bal. Hij speelt zelf op Adidas-schoenen, maar is ook kritisch: ‘Het wordt zaak om aan de bal te wennen. Maar het wordt lastig. De bal zweeft alle kanten op.’ (Goal.com). Het meest betrouwbare oordeel komt misschien wel van Hans Vonk, de oudgediende die nu in Zuid-Afrika keept. Hij speelde bij Ajax en Heerenveen al met Adidas-schoenen en lijkt objectief over de bal te kunnen oordelen. Dit deed hij, in tegenstelling tot de meer recente kritiek, al in december vorig jaar. Volgens Vonk zou de bal tijdens het WK wéér een drama worden voor keepers: ‘Er wordt beweerd dat de bal precies zijn lijn houdt, maar hij zeilt echt alle kanten op. De bal is nóg lichter en er lijkt nog meer plastic aan te zitten dan voorheen’. (Goal.com)

Kan de Jabulani-bal het WK verpesten?

View Results

Laden ... Laden ...

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas