Abe Lenstra zou zich schamen

De genialiteit van Abe Lenstra werd zaterdagavond in het naar hem vernoemde stadion in één adem genoemd  met elf wanhopige Friezen. sc Heerenveen speelde ondanks de 2-1 overwinning een dramatische wedstrijd tegen het nieuwe Vitesse. Een schril contrast. Stuitend was het te noemen.

Ruim 25 jaar geleden overleed Abe Lenstra. Het Friese publiek eerde hem voorafgaand aan sc Heerenveen - Vitesse.

Ruim 25 jaar geleden overleed Abe Lenstra. Het Friese publiek eerde hem voorafgaand aan sc Heerenveen - Vitesse.

25 jaar geleden, op 2 september 1985, overleed het clubicoon van sc Heerenveen. Op 64-jarige leeftijd blies Abe na een hartstilstand zijn laatste adem uit. Een man met clubliefde die voor altijd zal worden geëerd in Friesland. Hij zette sc Heerenveen voor altijd op de kaart.

Bij de opkomst van de spelers tegen Vitesse kwam vanuit het sfeervak een megadoek omhoog. Abe Lenstra was met zijn typerende zwarte kuif daarop afgebeeld. Op de lange zijde was ook het gezicht van ‘ûs Abe’ te bewonderen. Een eerbetoon van de Heerenveen fans. In de hoop een nieuwe Abe te vinden. Een nieuwe held.

De boodschap kwam niet over. Inspiratieloos, passieloos en zonder strijdlust gingen de mannen van Ron Jans te werk. Slechts een enkele keer wist het gevaarlijk te worden. Vitesse hoefde zich nauwelijks in te spannen om de Friese aanvallen in toom te houden. De opbouw was slordig, of sterker nog; die was er niet. Passes kwamen niet aan en het middenveld werd totaal overlopen door de jonkies uit Arnhem. De fans op de tribunes bekeken de wedstrijd vol ongeloof en met frustraties.

Abe Lenstra in actie met zijn typerende zwarte kuif.

Abe Lenstra in actie met zijn typerende zwarte kuif.

Ook na rust was het armoe troef aan de zijde van de thuisploeg. Het nieuwe, sterk spelende middenveld van Vitesse nam onder leiding van Nemanja Matic het heft in handen. De 0-1 van Pröpper, twintig minuten voor tijd, kwam dan ook niet als een verrassing. Meneer Lenstra moet zich hebben omgedraaid in zijn graf, alweer. Andrelon zou ze futloos noemen.

De nog steeds ronddwalende geest van Abe besloot pas in de slotfase actie te ondernemen. Met nog 5 minuten op de klok wist Heerenveen opeens wel de weg naar het doel te vinden. Met een beetje hulp van de scheidsrechter en de verdedigers van Vitesse werden toch nog de drie punten in Friesland gehouden.
 
De slotfase deed denken aan die beruchte dag in mei 1950. Ajax kwam op bezoek en had na 61 minuten een onoverbrugbare voorsprong van 1-5 opgebouwd. Rinus Michels wist tweemaal het net te vinden. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers. Totdat Abe Lenstra vond dat het zo niet verder kon. Toen het eindsignaal klonk stond er een 6-5 eindstand op het scorebord. Deze wedstrijd is generaties lang doorverteld waarin vooral de rol van Abe Lenstra benadrukt wordt. De comeback van Heerenveen tegen Vitesse zal niet vaak worden herhaald. Laat staan dat de naam Assaidi vaak zal worden genoemd in woonkamers.

Abe werd voorafgaand op een fantastische manier geëerd. Maar als clublegende wil je niet in verband gebracht worden met dit Heerenveen. Abe zou zich schamen.

Foto’s van Feanfans.nl & Feanonline.nl

About Wout