Aanslagen in Anderlecht wél succesvol.

Een dikke week na dé gebeurtenis van de vijfde speeldag in de Belgische JPL wordt het toch wel stilletjesaan tijd voor een terugblik op de gebeurtenissen van de afgelopen week want eindelijk is er eens iemand langdurig gekwetst op onze velden.

Röntgenfoto Wasyls been

Röntgenfoto Wasyls been

Eindelijk? Eindelijk!  En dat net tijdens onze topper gebeurde, beter kan toch niet? Lekker veel media-aandacht voor dit wekelijks terugkerende fenomeen. Begrijp me vooral niet verkeerd; ja, het is spijtig wat er met Wasilewski (ook wel Wasyl genoemd in België) gebeurd is, en ja, het is spijtig wat er met Witsel gebeurt. Maar toch, dit hing gewoon al maanden in de lucht.

Het begon al tijdens de testwedstrijden in mei. Vraag maar aan Jan Mulder. De testwedstrijden moesten dé apotheose zijn van het seizoen 08-09. Maar de twee beste elftallen van het land zorgden voor een ware veldslag, met het voetballende niveau ver beneden het verwachte peil. Het eindigde met een elleboogstoot hier en daar (o.a. Wasyl), er kwam zelfs al een ongelukkig gebroken kaak aan te pas voor Boussoufa. Een eerste waarschuwingsschot.

Bolat bokst bal weg en botst op Boussoufa, rechts zit u Wasyl met een hoofdverband.

Bolat bokst bal weg en botst op Boussoufa, rechts ziet u Wasyl met een hoofdverband.

Tijdens de zomer werd de strijd verder gezet naast het veld, op de transfermarkt meer bepaald. Plots voor de Champions League wedstrijd RSCA – Sivasspor verklaarde Van Damme dat hij niet mee wou spelen in de voorrondes. Er zou een Engelse ploeg die CL speelt zich gemeld hebben bij zijn makelaar. Hij speelde toch en nadien veranderde de verklaring al. Het zou om een Engelse ploeg gaan (Aston Villa?), uiteindelijk kwam het RSCA-bestuur en Van Damme zelf op de proppen met dat het Standard was. Standard zelf reageerde, terecht, verbaasd. Want de berichten errond waren belachelijk. Ze zouden vijf miljoen veil hebben, en dat terwijl het huidig clubrecord rond de 1,25 miljoen ligt. Ook het loon dat klaarlag zou té hoog liggen naar Standard normen, naar verluid 1,5 miljoen daar waar de rest allemaal minder dan een miljoen verdient. Daarnaast is het geweten dat Standard nooit veel geld op tafel legt voor spelers uit de eigen competitie. Het is gewoon ongelofelijk dat zoiets in de pers komt. En daarmee vinden we ook een van de medeplichtige in het hele verhaal. Het hele verhaal dat zich in hoofdstukken ontwikkelde doofde telkens weer uit om vlak voor een belangrijk duel weer op te borrelen in de media. Ook na de wedstrijd van zondag kwam de pers af met een leuk feitje. Standard zou via De Camargo RSCA-spits Kanu hebben benaderd. Waar halen ze het? Waarom zouden de Rouches interesse hebben in een spits die in een jaar Belgisch voetbal nog niet gescoord heeft? Ze hebben genoeg spelers voor die positie, bewijs? De Luikenaren lenen hun beloftevolle spits Benteke, die al wél voor hen (en voor Genk) scoorde, uit aan KVK! Ja ja, de pers is duidelijk in vorm.

Van Damme pakt Witsel aan na zijn tackle; Jovanovic kan het niet geloven.

Van Damme pakt Witsel aan na zijn tackle; Jovanovic kan het niet geloven.

Ook dit seizoen zijn we in onze eigen competitie al vaak genoeg gewaarschuwd. De spelers van Charleroi hakte er de eerste twee speeldagen serieus op los (drie keer rood op openingsspeeldag en twee schandalige tackles niet bestraft op de tweede), Nico Van Kerkhoven zijn neus is gebroken door Nfor en waarschijnlijk zo veel meer maar zo’n beelden krijgen amper zendtijd. De meeste daders én slachtoffers kwamen er vrij goedkoop vanaf. Zelfs voor spuwen krijg je meer dan voor een aanslag, vraag maar Vrancken & Dirar (respectievelijk 1 dag voor aanslag, 3 dagen voor spuwen red). Meestal had het slachtoffer dus nog geluk, nu niet meer en plots gaan dan alle ogen maar ook monden open. Rechtszaak! Levenslange schorsing! Celstraf! Ontslag! …

Dit hing gewoon in de lucht, wat ook toeschouwers zeiden na de wedstrijd. Er hing agressiviteit, nervositeit en een ongezonde spanning in de lucht in en rond het Astridpark. Het gevolg is gekend. Die halve seconde later zijn, die centimeter iets meer naar links of rechts, nu pas vallen alle puzzelstukjes voor een zware blessure in elkaar. Dat de bond en pers de volgende keer ook eens aan de minder “succesvolle” aanslagen aandacht besteed, aandacht die het verdient.

Hét moment van de vijfde speeldag.

Hét moment van de vijfde speeldag.

 Moet je nu het Belgisch voetbal verrot vinden? Nee, want dit gebeurt gewoon overal. O.a. Beenhakker  en Mulder steunen mijn uitspraak. Overal zien we dit soort aanslagen, alleen lijkt de gemiddelde voetballer wel over een erg waakzame engelbewaarder te beschikken. Wij als supporter, maar ook de media, worden steeds toleranter voor dit soort fases, zolang de speler er maar redelijk heelhuids uitkomt. Vorige week in Engeland werd de Kroatische spelmaker van Tottenham, Modric, voor minstens zes weken in het gips getrapt, en daar zit dan ook nog Eduardo vrij vers in het geheugen. Pikant detail, vandaag staat Engeland – Kroatië op het programma. Zelfs in een land waar er amper aandacht is voor het (mannen)voetbal gebeuren dit soort overtredingen, ook vorige week; Wicks in Amerika, al is die wél duidelijk bewust. Ook Sneijder en De Jong lieten zich tijdens Nederland – Japan van hun mooiste kant zien, weliswaar zonder blessures als gevolg en mét goedkeuring van sommigen.

Doodschop wordt nu door de pers in de mond genomen. Maar hebben we dat hier op Catenaccio al eens niet eerder zien passeren? Oh ja, Pepe! Maar wacht. Zijn slachtoffer kon daarna nog wel zelf een penalty trappen. Zullen we dat ook eens aan Wasyl of Modric vragen? Ik denk dat ze zelfs voor open doel zullen bedanken voor de kans.

About Glenn