90’+3’

Keuze qua onderwerpen genoeg deze speeldag in de Champions League.3min We  kunnen het hebben over het rode kaarten record, dat op woensdag gevestigd werd (zes in acht wedstrijden). Of over al die owngoals die er vielen, vooral dan in Schotland bij Rangers – Unirea Uzriceni. Maar waarom het zo ver zoeken als er ook iets in de poule met onze Belgische en Nederlanse ploeg gebeurde?

Een speeldag terug deelden ze nog hun blessuretijd in Alkmaar, waarin AZ een mokerslag van jewelste kreeg toen Traore de gelijkmaker binnenschoof. Grote verslagenheid in Alkmaar, vreugde in Luik. Deze speeldag hadden ze elk hun eigen “blessuretijd-gevoel”.

Standard speelde sterk in Piraeus en dwong, in tegenstelling tot de wedstrijd in Alkmaar, enkele mooie kansen af. De wedstrijd was een dik half uur bezig toen De Camargo de eerste goal scoorde. Net voor rust milderde Mitroglou al voor Olympiakos. Ondertussen had in Alkmaar Fabregas de score voor Arsenal geopend. Na de rust wijzigden de tussenstanden lang niet. Na 90 minuten spelen was dit de tussenstand in de poule.

Tussenstand na 90 minuten

Tussenstand na 90 minuten

AZ staat laatst, maar alles is nog niet verloren want Standard heeft maar één puntje meer. Olympiakos heeft twee en drie punten voorsprong op respectievelijk Standard en AZ. Arsenal lijkt al zeker van zijn plaats in de volgende ronde. In de 91ste minuut veranderde er niets aan deze stand. Ook in de 92ste niet. Maar dan, dan is het tijd voor een echt Grieks drama. Stoltidis kopt de rebound van een corner binnen. De Standarddefensie staat erbij en kijkt er naar. Doelman Bolat is vrij kansloos, anderen vinden dat hij het late doelpunt op zijn geweten heeft. Standard weet nu hoe AZ zich enkele weken geleden voelde. Standard speelde in tegenstelling tot in Alkmaar erg goed  , zo goed zelfs dat de voorzitter van de aartsrivaal, Constant van den Stock  lof had voor de Luikenaren.
Dichter bij huis, in Alkmaar, kwam er een fase erg vergelijkbaar met de late tegentreffer van Standard. Een lange bal van net achter de middellijn gaat naar voor, in het pak. Het leer wordt een keer aangeraakt en zijn volgende ontmoeting is met de schoen van Mendes da Silva. Zijn volley gaat fraai voorbij de jonge Italiaanse doelman Mannone. AZ doet een “Standard-ke”, en beleeft wat zij de vorige speeldag beleefden.

Eindstand na blessuretijd

Eindstand na blessuretijd

Die drie extra minuten hebben voor een wereld van verschil gezorgd. Olympiakos komt in het spoor van Arsenal, maar belangrijker is dat ze Standard en AZ verder achter zich laten. Standard mag stilletjesaan zijn dromen om door te stoten in de Champions League opbergen, maar ook voor AZ zal het niet makkelijk worden. Elk werden ze in hun land door de media uitgeroepen als dé kandidaat voor de tweede plaats, maar de derde ploeg gaat er waarschijnlijk mee lopen. Standard kan nu best zijn twee thuiswedstrijden winnen, wat geen makkelijke opdracht zal zijn. Op bezoek gaan in Londen zal nog de makkelijkste wedstrijd van de drie worden. Een zes op zes thuis zouden de Rouches bijna verzekeren van overwinteren in Europa, hoogst waarschijnlijk in de Europa League. Tenzij Olympiakos vanaf nu op de dool komt, dan zit Champions League er heel misschien nog in. AZ heeft qua punten een iets makkelijker opdracht dan Standard, maar ze spelen wel twee keer uit. Ik zal niet verbaasd zijn als de laatste wedstrijd in Luik, Standard – AZ, over het verdere lot van de beide ploegen in Europa beslist.

About Glenn