“Kaká had mij eerder moeten inlichten”

De Belgische dokter Marc Martens heeft Real-speler Kaká met succes geopereerd aan de meniscus. Het had niet veel gescheeld, of het was einde carrière geweest, aldus de arts. “Zijn carrière heeft serieus gevaar gelopen door het spelen van het WK. Mocht hij nog langer doorgespeeld hebben, dan had hij zijn hele gewricht verwoest.”

ascom

“Kaká begon het WK met pijntjes hier en daar in het gewricht. Ik snap dat het een unieke situatie is om zo’n toernooi te spelen, maar hij heeft teveel geforceerd, met name in de wedstrijden tegen Nederland en Chili. De pijn was van zijn gezicht af te lezen.”

De kans is groot dat deze blessure het resultaat is van de niet geheel herstelde liesblessure, die Kaká vorig seizoen lange tijd aan de kant hield. “We hebben die mogelijkheid geopperd. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat het één het ander kan beïnvloeden, maar men mag aannemen dat een verzwakte lies ervoor zorgt dat andere gewrichten moeten overcompenseren om zo de balans van het lichaam te bewaren.”

Het opereren zelf verliep volgens de dokter op rolletjes. “Hij kan tussen de drie en vier maanden buiten spel staan, afhankelijk van complicaties die zich voordoen tijdens het herstel. Maar de operatie zelf was perfect. Dat gaat tegenwoordig heel geavanceerd, met een camera in het gewricht zodat alles goed zichtbaar is.”

“Kaká heeft de afgelopen tijd veel gespeeld op heel veel verschillende ondergronden. De speler zelf beweert altijd dat hij kan spelen met pijntjes. Hij ziet dan het probleem niet, en de dokter kan vervolgens niets doen als de patiënt aangeeft dat er niks is. Toen zijn foto’s binnenkwamen, heb ik hem een mail gestuurd om mij direct te komen bezoeken, omdat het probleem anders groter en groter zou worden.”

Marc Martens behandelde eerder met succes de Nederlanders Ruud Gullit en Marco van Basten.
Informatie en foto via AS.com

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino